Gdy opadnie woda trzeba zorganizować wielkie sprzątanie, czyli dokładnie zdezynfekować i wyczyścić mieszkania i domy. Aby uniknąć zakażeń pokarmowych, wirusowych albo bakteryjnych ważne jest, by przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa - radzi Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Państwowa Inspekcja Sanitarna przygotowała szereg informacji dla powodzian dotyczących właściwych zachowań i radzenia sobie ze skutkami żywiołu. By ustrzec się przed rozmaitymi zakażeniami należy rygorystyczne przestrzegać zasad higieny.
Należy pamiętać, że artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie.
Nie jedz, zwłaszcza nie podawaj dzieciom produktów, które:
W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów zatrucia pokarmowego - należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
Po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia - fala powodziowa niesie za sobą zanieczyszczenia bakteryjne oraz chemiczne groźne dla zdrowia i życia człowieka. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i odkazić.
Bezwzględnie należy odkażać także każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia. Dzięki odkażeniu i zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia.
Pamiętaj! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość środków chemicznych (azotanów) może wywołać u niemowląt sinicę, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna; dlatego też wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określanej jako: "odpowiadającą wymaganiom sanitarnym".
Powódź sprzyja szerzeniu się chorób zakaźnych. Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni. Zarazki należy zniszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
W tym celu należy:
Aby nie dopuścić do zachorowania trzeba też bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad higieny. Koniecznością jest dokładne mycie rąk wodą z mydłem, a także czyszczenie paznokci po każdej wizycie w toalecie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw oraz mięsa i jaj. Woda do picia, płukania owoców i warzyw oraz mycia zębów zawsze powinna być przegotowana. Wszystkie surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia.
Ważne!
Punkty wydawania środków dezynfekcyjnych w Toruniu:
Po środki zgłaszać się można w godzinach 7.30-18.00.