Polityka prywatności | www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • grafika nt. obowiązku noszenia maseczki
    Koronawirus
    Od 27 lutego usta i nos obowiązkowo będzie trzeba zakrywać maseczką. Nie będzie można już stosować do tego celu szalików, kominów, chust, bandan ani przyłbic. Taką informację przekazał podczas konferencji prasowej 24 lutego 2021 r. minister zdrowia Adam Niedzielski.
  • Na zdjęciu: pchnięcie kulą wykonuje Konrad Bukowiecki
    Miasto, Sport
    45 osób liczy reprezentacja Polski, która w czwartek 4 marca 2021 r. rozpocznie walkę podczas halowych mistrzostw Europy w Toruniu.
  • Na zdjęciu widok z lotu ptaka na działkę przy ul. Poznańskiej
    Biznes, Miasto
    Dobrze zlokalizowana miejska działka inwestycyjna pójdzie pod młotek 9 marca 2021 roku. Teren pod usługi jest zlokalizowany przy Poznańskiej 118 w sąsiedztwie stacji paliw.
  • Na zdjęciu: grafika z danymi epidemicznymi
    Koronawirus
    W Toruniu w ciągu ostatniej doby wykryto 104 potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem. 13 osób zmarło, w tym 12 przez choroby współistniejące z zakażeniem SARS-CoV-2. W całym kraju odnotowano największy dzienny przyrost zakażeń od ponad dwóch miesięcy.
  • Mecz hokejowy
    Miasto, Sport
    Rozstrzygnięty został pierwszy etap konkursu na rozwój sportu dzieci i młodzieży uzdolnionej sportowo. Dotacje trafią do 56 toruńskich klubów sportowych.
  • Wystawa zdjęć z wydarzeń lekkoatletycznych, jakie odbywały się w Toruniu. W tle ściana Ratusza Staromiejskiego
    Miasto, Sport
    W dniach 5-7 marca 2021 roku w Toruniu odbędą się 36. Halowe Mistrzostwa Europy w Lekkiej Atletyce.
  • Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz polecił dyrekcji Specjalistycznego Szpitala Miejskiego w Toruniu zabezpieczenie łóżek dla pacjentów z podejrzeniem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 oraz chorych na COVID-19.
  • Prezydent Miasta Torunia przyznał nagrody dla zawodników i trenerów, którzy w 2020 r. osiągnęli znaczące wyniki sportowe na arenach krajowych i międzynarodowych.
  • Z okazji Światowego Dnia Architektury Informacji Uniwersytet Mikołaja Kopernika organizuje 2-28 lutego 2021 r. po raz trzeci Międzynarodową Konferencję Naukową WIAD21. Wydarzenie objął patronatem prezydent Torunia Michał Zaleski.
  • Nowoczesny, zintegrowany węzeł przesiadkowy na al. św. Jana Pawła II zostanie oddany do użytku o godz. 10.00 w sobotę 27 lutego 2021 r. Dzięki niemu pasażerowie będą mogli zmieniać środki transportu publicznego w ramach jednej platformy przesiadkowej. To wygodne rozwiązanie, zwłaszcza dla osób starszych i niepełnosprawnych. Dotychczasowe...
  • W ciągu ostatniej doby w Toruniu wykryto 73 zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Dwie osoby zmarły w wyniku chorób współistniejących z zakażeniem.
  • 22 lutego 2021 roku w Dzienniku Ustaw opublikowano Rozporządzenie Rady Ministrów wprowadzające zmiany nakazów i zakazów obowiązujących podczas pandemii COVID-19.
  • Poranny zapach świeżego chleba na zakwasie, mocna czarna kawa i coś słodkiego. Wielu torunian właśnie tak zaczyna swój dzień. O to, by nie zabrakło nam chleba naszego powszedniego, dba w Toruniu od kilku pokoleń rodzina Bartkowskich, która na Podgórzu prowadzi swoją piekarnię. Poznajcie Karola Bartkowskiego, który w kolejnym odcinku cyklu „Tak się...
  • We wtorek 23 lutego 2021 r. od godziny 10:00 ruszają prace naprawcze na ul. Olsztyńskiej. Apelujemy o ostrożność.