www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Miasto
    O tym, jak bezpiecznie przetrwać pandemię, rozmawiamy z mgr Ewą Nowak - Wąsicką, Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym.
  • Drogi, Inwestycje
    Most drogowy im. Józefa Piłsudskiego to obecnie jeden z większych placów budowy w Toruniu. Inwestycja zakończy się w listopadzie 2021 roku.
  • Eko, Miasto
    W lipcu zaplanowano pierwsze koszenie terenów zielonych na obszarze należących do Gminy Miasta Toruń. To pomoże w pielęgnacji „łąk kwietnych”, które na lato zostaną ubarwione typowymi dla tej pory roku kwiatami.
  • Miasto
    Podczas drugiej tury wyborów Prezydenta RP, w niedzielę 12 lipca 2020 roku, w Toruniu czynna będzie bezpłatna infolinia wyborcza.
  • Drogi, Inwestycje
    Dużym zainteresowaniem mieszkańców cieszy się budowana ścieżka rowerowa, która połączy Bydgoskie Przedmieście z Osadą Leśną na Barbarce. Dlatego spieszymy z informacją, ścieżka będzie gotowa do końca lipca tego roku!Osada Leśna na Barbarce to miejsce bardzo chętnie odwiedzane przez rowerzystów. Całe rodziny obierają ten kierunek podróży jako...
  • Kultura, Miasto, Sport
    Najbliższy weekend zapowiada się bardzo teatralnie! Na toruńskich ulicach i scenach plenerowych zobaczyć będzie spektakl "Morskie Opowieści" oraz "Pinokio", a w CSW przeniesiemy się nad Sekwanę podczas 11. Przeglądu Nowego Kina Francuskiego.
  • Już 8 września 2020 r. kamienica na starówce idzie na sprzedaż. Nieruchomość zlokalizowana jest przy ul. Fosa Staromiejska 28 w bezpośrednim sąsiedztwie Teatru im. Wilama Horzycy. Cena wywoławcza to 1 milion złotych.
  • Podobnie jak w pierwszej turze wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, osoby niepełnosprawne mogą w niedzielę 12 lipca 2020 r. skorzystać w Toruniu z bezpłatnego transportu.
  • Dezynfekcja, środki ochrony osobistej, dystans – to główne zasady bezpieczeństwa sanitarnego obowiązujące podczas niedzielnych (12 lipca 2020 r.) wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.
  • Na budowie w rejonie placu Rapackiego sporo się dzieje. Na al. św. Jana Pawła II, na jezdni od strony starówki, już niedługo pojawi się asfalt.
  • Ponad 25 mln zł wynosi wartość umów podpisanych w tym roku przez miasto Toruń z organizacjami pozarządowymi.
  • W drugiej turze wyborów Prezydenta RP torunianie oddadzą głosy w 123 obwodach do głosowania. Przypominamy, że tak jak w I turze, w 7 przypadkach będą to inne lokale wyborcze niż w poprzednich wyborach.
  • Toruńscy artyści fotograficy: Jadwiga i Marek Czarneccy wykonali nową fotograficzną panoramę Torunia od strony Wisły, o gigantycznej rozdzielczości. Zdjęcie można przeglądać w sieci internetowej.
  • Jaworskie Stowarzyszenie Miłośników Motoryzacji organizuje Rajd Samochodów Zabytkowych „Tylko dla zuchwałych”, podczas którego zawodnicy będą musieli zmierzyć się z interesującymi wyzwaniami, jakie dla nich przygotowano.